Spletna stran www.visitankaran.si je zasnovana tako, da je s prilagajanjem različnih načinov dostopna vsem obiskovalcem spletnega mesta, obenem pa je njihova izkušnja čim bolj pozitivna. Dostopnost je na podlagi samoocene oblikovana v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Spletno mesto Visit Ankaran je napisano v jeziku HTML5, uporablja CSS3 stilske predloge za oblikovanje spletnih strani. Za interakcije in nekatere funkcionalnosti uporablja JavaScript. Delovanje in izgled spletne strani je preverjeno v vseh popularnejših starejših in novejših brskalnikih ter na različnih napravah in operacijskih sistemih.

Spletna stran je prilagojena osebam z različnimi invalidnostmi

Pri vnosu vsebin administrativni vmesnik omogoča označevanje različnih nivojev naslovov (Heading 1, 2, 3 in 4 ter body tekst). Za fotografije, dokumente ipd. (nebesedilne elemente) je v medijski bazi omogočeno dodajanje opisa, kar sistem prepozna kot »alternativni« tekst. Oboje je pomembno in omogoča uporabo podpornih tehnologij (bralniki zaslona, Braillove vrstice). 

Omogočena je uporaba strani brez miške (dostopnost preko tipkovnice)

Dostop do menijske vrstice s tipko TAB (za premikanje naprej po meniju TAB, za nazaj SHIFT+TAB), za izbiro menija in dostop do podmenija Preslednica, za pomikanje po strani ali menijih puščici gor oz. dol, za potrditev izbora Enter, za obisk predhodne strani Backspace.

Spletna stran je oblikovana odzivno

Velikost se prilagaja glede na napravo, ne da bi se s tem izgubile funkcionalnosti ali vsebina. Povečava spletne strani je mogoča s kombinacijo tipk CTRL in +. Povečava ne vpliva na funkcionalnost ali vsebino. 

Navigacija

Spletna stran posodablja naslov na vrhu brskalnika skladno s prikazano vsebino, tako da uporabnik vselej ve, na kateri podstrani se nahaja. Zaporedje strani je usklajeno z vsebino strani. Uporaba navigacije ostaja konsistentna in se ne spreminja med stranmi.


Zadnja sprememba: 9. 10. 2020