Medtem ko odkrivate in raziskujete naravne lepote Krajinskega parka Debeli rtič, lahko veliko naredite tudi za svoje telo in splošno dobro počutje.

V parku so tri rekreativne poti, ki so primerne tako za profesionalne športnike kot tudi za rekreativce z boljšo ali slabšo telesno pripravljenostjo. Različno dolge proge se razlikujejo tudi po težavnosti. Na posebej označenih mestih lahko z enostavnimi testi moči in vzdržljivosti preverite, katera pot vam najbolj ustreza ter ali ste pripravljeni za hojo ali tek. Testi vam nudijo tudi vpogled v vaš napredek ob redni vadbi. S spodnjim kalkulatorjem lahko informativno izračunate, koliko kilokalorij ste pri rekreaciji porabili.
Izračunajte porabljeno energijo v kilokalorijah

S kalkulatorjem lahko preprosto izračunate porabljeno energijo v kilokalorijah (kCal) med hojo ali tekom na treh rekreativnih poteh. Tako lahko načrtujete svojo vadbo in izberete primerno prehrano za doseganje svojih ciljev.

V kalkulator vnesite svojo telesno maso v kilogramih (npr. 68,8), čas aktivnosti v minutah in sekundah (npr. 45 minut in 16 sekund). Nato izberite progo, na kateri ste vadili, in kliknite na gumb za izračun.

Izračun kCal je zasnovan na osnovi terenskih meritev preiskovancev, starih od 18 do 60 let. Če ste pretekli ali prehodili več krogov, seštejte porabljene kCal za eno progo. Tek na nekaterih delih prog odsvetujemo, zato tam raje hodite.

Kilokalorije (kCal), porabljene med tekom

Vnesi telesno maso: kg
Vnesi čas teka: minut sekund
Izberi pretečeno progo: A (4km) B (5km) C (6km)

Porabili ste 0 kCal

Kilokalorije (kCal), porabljene med hojo

Vnesi telesno maso: kg
Vnesi čas teka: minut sekund
Izberi pretečeno progo: A (4km) B (5km) C (6km)

Porabili ste 0 kCal

Ogrejte se

Približno 5 –10 minut po začetku aktivnosti je priporočljivo opraviti razgibalne, tekalne ali krepilne vaje. Nekaj jih je prikazanih tukaj.

Med izvedbo vaj bodite pozorni na pravilno dihanje, pravilno telesno držo in varnost izvedbe. Vaje ponavljajte do lažje oziroma srednje utrujenosti. Ta bo pri začetnikih nastopila prej. Z redno vadbo se bo vaša telesna kondicija okrepila, s tem pa boste povečevali tudi število ponovitev vaje ali čas trajanja celotne vadbe. Vaje izvajajte v primernem vrstnem redu in pazite, da ne boste zaporedno krepili oziroma obremenjevali istih mišičnih skupin.

Zemljevid rekreacijskih poti