Zgodba destinacije Ankaran izvira iz zgodbe ustanovitve Občine Ankaran. Tukajšnji prebivalci so začutili, da morajo na samostojno pot, če želijo ohraniti okolje, v katerem živijo, čim bolj zeleno. Odcepitev Ankarana je bil tako tudi naravovarstveni projekt – cilj je bil zaščititi naravo polotoka, klife Debelega rtiča in morje. To je osnova, na kateri se je razvila tudi destinacijska znamka - klif, morje in zelena narava.

Destinacija Ankaran je Otok zelenih zakladov, namenjen posameznikom, parom in družinam. Poudarek je na načelih zaščite narave, zato sta trajnostna naravnanost in zelena usmerjenost naši najpomembnejši vodili razvoja.

Ker želimo naše sporočilo ponesti tudi med obiskovalce našega kraja in ker želimo da ta ostane čist, zdrav in varen, je tukaj objavljenih nekaj zelenih iskric, s katerimi nam lahko pomagate tudi vi.

"Pusti svet za sabo vsaj za kanček boljši, kot si ga prejel." Robert Baden-Powell

Trajnostna mobilnost

Destinacija Ankaran je lahko dostopna z javnim potniškim prometom. Do Kopra se pripeljete z vlakom, do Ankarana pa vozi redna avtobusna linija. Avtobus vozi na približno eno uro. Z redno avtobusno linijo se lahko peljete tudi znotraj destinacije, in sicer od Lazareta do Sv. Katarine, kjer lahko na primer obiščete slani travnik Sv. Nikolaja ali pa školjčišče. Poleti lahko razdalje premagujete tudi s poletnim brezplačnim avtobusom, je pa destinacija relativno majhna, le 8 km2, zato se na pot lahko podate tudi peš ali s kolesom.

Preverite torej možnosti za trajnostno naravnane povezave in si izberite način, kako boste raziskovali naš polotok. Vabimo vas, da razdalje premagujete na okolju prijazen način in da se raje kot z avtomobilom v središče kraja od enega od obrobnih parkirišč odpravite z avtobusom ali pridete peš. Tako boste prispevali k varovanju okolja, zmanjšanju izpustov, zaradi česar se bomo vsi počutili bolje, raziskovanje destinacije pa bo še bolj zanimivo.


Iskrice


 

 

Ločevanje odpadkov

V Ankaranu smo zelo skrbni pri ločevanju odpadkov. S tem pomagamo našemu okolju in skrbimo za urejeno okolico. Celoten kraj je opremljen s koši za mešane odpadke, koši za pasje iztrebke, na več lokacijah pa se nahajajo tudi ekološki otoki, kjer lahko odložite posebej embalažo, papir, steklo in biološke odpadke. Poseben napor, da bi Ankaran ohranili čist in urejen, tako sploh ne bo potreben. Vsekakor pa vam svetujemo, da že prej poskrbite, da bo odpadkov čim manj. Kupujte preudarno, res le tisto, kar potrebujete, če pa odpadki vseeno nastanejo, jih skrbno ločujte. V čistem Ankaranu bomo lahko uživali vsi.


Iskrice


 

Pitna voda

Voda iz Rižanskega vodovoda je ena najboljših, pitje vode iz pipe pa je seveda bolj prijazno okolju. V Ankaranu imamo na več lokacijah pitnike, kjer si lahko napolnite steklenico in se odžejate. S tem boste prihranili denar in varovali naše okolje, saj ne boste kupovali ustekleničene vode ter s tem ustvarjali nepotrebne odpadne embalaže. Vabimo vas, da se odžejate z našo rižansko kapljico in tako pripomorete k lepšemu okolju.

Se pa na destinaciji vse pogosteje, predvsem pa v poletnih mesecih, ko ni padavin, soočamo s pomanjkanjem pitne vode. Naš rižanski vir ne zmore zadovoljiti vseh potreb. S skupnimi močmi lahko vsaj malo pripomoremo k varovanju naše vode. Zato bodimo pri njeni uporabi pazljivi, ne razlivajmo je brez potrebe. 


Iskrice


 

10 priporočil, kako se obnašati v naravi